Wat is een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering die niet in de basisverzekering zit. Het gaat hier bijvoorbeeld om brillen of lenzen of bijvoorbeeld meer fysiotherapie. Zorgverzekeraars mogen zelf de voorwaarden en vergoedingen hiervoor bepalen. Ook stellen zij de premie vast. De overheid regelt hierin niets. Alleen de basisverzekering is iets wat wordt bepaalt door de overheid. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Vergoeding voor zorg buiten het basispakket

De aanvullende zorgverzekering vergoedt altijd zorg die niet in het basispakket zit. Wat er precies onder de vergoeding valt verschilt per aanvullende zorgverzekering. Je kunt qua vergoedingen denken aan extra fysiotherapie, de tandarts of orthodontist, brillen en lenzen en alternatieve geneeskunde. Je kunt altijd je huidige zorgverzekering vergelijken met andere verzekeringen en kijken of het misschien loont om einde van het jaar over te stappen. Goed om te weten: je mag een aanvullende verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar dan die van de basisverzekering.

Geen wettelijke eigen bijdrage

In de aanvullende verzekering vergoedt de zorgverzekeraar soms een deel van de kosten en de rest betaal je zelf. Dat deel zou je kunnen zien als een eigen bijdrage. Er is echter geen wettelijke eigen bijdrage. Dit is wel het geval bij de basisverzekering.

Geen eigen risico

Er is bij een aanvullende verzekering geen sprake van een wettelijk verplicht eigen risico. Dit geldt namelijk alleen voor de zorg uit de basisverzekering.

Geen acceptatieplicht

De zorgverzekeraar bepaalt zelf de voorwaarden van de aanvullende verzekering en heeft geen acceptatieplicht. Dit betekent dat je kan worden geweigerd, maar dit komt in de praktijk maar weinig voor.

Premie

De premie verschilt zoals gezegd per verzekeraar. Vaak hebben deze verschillende aanvullende pakketten, met verschillende prijzen. De verzekeraar mag als je ouder bent ook hogere premies vragen. Daarnaast kan de premie ook hoger uitvallen als je je verplichte basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar hebt lopen.

Wachttijd

Een zorgverzekeraar kan ervoor kiezen om een wachttijd te hanteren voor een aanvullende verzekering. Je bent dan wel al verzekerd, maar je krijg bepaalde kosten (nog) niet vergoed.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel