Welke magnesium bij overgangsklachten? 

Magnesium is een belangrijk mineraal, niet voor niets wordt het ook wel ‘de levensvonk’ genoemd en dat is natuurlijk niet zomaar. Magnesium is betrokken bij allerlei biochemische reacties in je lichaam en heb je nodig in iedere cel van je lichaam.

Zeker wanneer je in de overgang bent is genoeg magnesium binnenkrijgen erg belangrijk. Magnesium zorgt onder andere voor een goede werking van spieren en zenuwprikkels, helpt je lichaam om sterke botten en tanden te maken, je energieniveau op peil te houden en om te gaan met stress en spanningen. 

Verlichtende werking

Tijdens de overgang kan magnesium verzachtend werken tegen kwaaltjes. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, opvliegers, spierkrampen en slecht slapen. Magnesium speelt een cruciale rol bij de aanmaak van hormonen en de energiestofwisseling. Exact datgene wat verandert tijdens de overgang. Daarom is het van belang om voldoende magnesium binnen te krijgen zodat je er alles aan doet om je lichaam te helpen tijdens de overgang. 

Een betere nachtrust 

Slecht slapen is een probleem tijdens de overgang wat vaak voorkomt. Onderschat slecht slapen niet, want het heeft een groot effect op je functioneren overdag. Veranderingen in de hormoonhuishouding, opvliegers en depressiviteit maken de problemen ’s nachts er niet beter op. Magnesium is een mineraal dat slaap bevordert. Dat komt onder meer doordat magnesium je slaap-waakritme reguleert en de spierontspanning vergroot. Vrouwen die slecht slapen tijdens de overgang hebben daarom baat bij extra magnesium. Daarbij helpt magnesium ook tegen depressiviteit. Sommige vrouwen ervaren tijdens de overgang menstruele migraine. Magnesium kan deze ,ograome voorkomen. Dat komt omdat een laag oestrogeenniveau de grootste oorzaak is van hormonale hoofdpijn. Door de extra inname van magnesium kan je dus deze hoofdpijn voorkomen. 

Waar zit magnesium in? 

Kies daarom voedsel met magnesium wanneer je in de overgang bent. Eet bijvoorbeeld groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en andijvie. Ook noten bevatten magnesium en geven je energie. Let erop dat je ongebrande en ongezouten noten eet. Een handje vol per dag is voldoende. Daarnaast zijn avocado’s en bananen rijk aan magnesium en daardoor perfecte tussendoortjes. Broccoli en peulvruchten zitten boordevol magnesium en wat dacht je van havermout? Ontbijt met havermout en je start de dag meteen goed.  Vergeet niet om af en toe een glaasje kraanwater te nemen, want ook in kraanwater zit magnesium. 

Magnesium supplement

Hoeveel magnesium heb je eigenlijk nodig? De aanbevolen hoeveelheid magnesium per dag bij een volwassen man is 350 milligram. Bij een vrouw is dit 300 milligram. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende magnesium binnen. Heb je desondanks toch een magnesium tekort dan kan je denken aan magnesium supplementen. Bij supplementen mag je niet meer dan 250 milligram per dag innemen. Anders loop je het risico dat je teveel magnesium binnenkrijgt. 

Er zijn allerlei magnesiumsupplementen op de markt met alleen magnesium, in de vorm van capsules en tabletten. Magnesium wordt overigens vaak toegevoegd aan multivitaminen of sportsupplementen. Lees voordat je de supplementen gebruikt altijd de instructies en de bijsluiter. Heb je ergens vragen over? Neem dan contact op met je huisarts, diëtist, of apotheker. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel