Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Bij de een vliegt de overgang als vanzelf voorbij, de ander heeft flink last van overgangsklachten. Deze negeren is dan geen goed idee. Praat erover en vraag om eventueel een behandeling of medicatie.
Alleen het woord overgang boezemt veel jonge vrouwen al angst in. Vanaf het 45ste levensjaar kan de overgang zich aandienen. Hoe lang die overgang duurt is voor iedere vrouw anders. De een heeft er twee jaar ‘last van’, een ander vliegt er zo doorheen, weer een ander heeft tien jaar na de laatste menstruatie nog overgangsklachten. Vooral opvliegers kunnen lang aanhouden.
De remedie is zo gezond mogelijk leven, zo gevarieerd mogelijk eten, voldoende bewegen en het vasthouden van een positieve mindset. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Soms raakt een vrouw in de overgang enorm somber. Daar is dan geen kruid tegen gewassen en een bezoek aan de huisarts is dan zo gek niet.
Volgens deskundigen is een eerste stap om overgangsverschijnselen niet te negeren, maar juist te accepteren. Ofwel herkennen en erkennen. Overgangsconsulenten kunnen daarbij helpen. Een overgangsconsulente is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de zorg voor de vrouw rondom de overgang. Een overgangsconsulente kan deel uitmaken van een menopauze-team in een ziekenhuis, of een eigen praktijk voeren.
Over de overgang praten en erkenning krijgen voor het feit dat je last hebt van de verschijnselen die ermee gepaard gaan, is belangrijk Een overgangsconsulente kan aansturen op leefstijlaanpassingen om de klachten aan te kunnen. Daardoor kun je beter in je vel komt te zitten en komt er meer balans in je leven.
Praten met een consulente is een, maar er gewoon voor uit komen dat je in de overgang bent, onder andere op het werk, is een voor veel vrouwen een grotere stap. Er heerst best nog een taboe op. Dat kun je met een beetje lef zelf doorbreken. Vaak is begrip krijgen voor je lusteloosheid, emotionele reactie of lichamelijke klachten al fijn. Natuurlijk hoef je er op het werk verder niet over te praten. Doe dat bijvoorbeeld wel met vriendinnen, een overgangsconsulente, een huisarts of een psycholoog.
En nee, je bent geen zeurpiet als je erover praat of zelfs klaagt. Hormonen kunnen het dagelijkse leven flink in de war schoppen en dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Sommige vrouwen kunnen (tijdelijk) niet werken, voelen zich down en lusteloos, zijn angstig. Dat hoef je niet te voor lief te nemen. Om hulp en steun vragen is enorm belangrijk en kan helpen.
Je bent overigens niet de enige. Een schrale troost, maar wel goed om te weten. Er zijn maar liefst zo’n anderhalf miljoen Nederlandse vrouwen tussen de veertig en zestig jaar en die te maken hebben met de overgang. Ruim tachtig procent van deze vrouwen heeft klachten. Bij een op de drie zijn de klachten zo heftig dat ze bij voorbeeld niet naar het werk kunnen en thuiszitten. Soms leidt het zelfs tot een burn-out.
Met andere woorden; je stelt je niet aan, je zeurt niet. Als je werkelijk last hebt van overgangsklachten is erover een praten een eerste stap. Daarna kun je overwegen of er medicatie of therapie aan te pas moeten komen. Ook dat is niets om je voor te schamen of te verzwijgen. Het is een kwestie van goed voor jezelf zorgen en kijken wat je kunt doen om je overgangsklachten aan te pakken. Als ondanks erover praten, een gezonde leefstijl met meer bewegen en een gevarieerd en gezond voedingspatroon, klachten aanhouden ga dan in overleg met bijvoorbeeld een huisarts of gynaecoloog. Een overgangsconsulente kan daar ook veel informatie over geven.
Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)
Ondersteuning tijdens de overgang >