Jarenlang opvliegers, wat is ertegen te doen? 

De overgang is een natuurlijk proces. De een heeft er meer last van dan de ander. Als je echter na jaren nog steeds regelmatig last hebt van opvliegers, wil je daar toch wel een keer vanaf. Wat kan helpen?

Als je vraagt naar de duur van de overgang krijg je vaak een standaardantwoord: gemiddeld vijf tot tienjaar. Heb je in die tijd weinig klachten, dan tel je die jaren nauwelijks. Wie echter flinke last van opvliegers, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, gewrichtsklachten en gewichtstoename heeft, kan niet wachten totdat al deze verschijnselen eens ophouden. Vooral opvliegers spelen vrouwen parten. Soms houden die veel langer dan tien jaar aan.

Vrouwen van 60 of 70 jaar hebben nog opvliegers

De overgang ziet er eigenlijk voor iedere vrouw anders uit. Sommige vrouwen hebben er twee jaar ‘last van’, andere meer dan tien jaar en weer een ander heeft het nauwelijks in de gaten gehad. Volgens deskundigen ligt de piek van de klachten een jaar na de laatste menstruatie. Het verschijnsel opvliegers kan echter langer aanhouden dan de eerdergenoemde klachten. Veel vrouwen, tot ver boven de 60 jaar, hebben nog jaren last van opvliegers.

Er is helaas maar weinig over bekend hoe dit kan. Wat we wel weten is dat overgewicht, roken, bloeddrukmedicijnen en antidepressiva opvliegers in de hand kan werken. Maar het is daarmee niet gezegd dat dat ook altijd de oorzaak is. Ook vrouwen die met al deze zaken niets te maken hebben, kunnen tot op hoge leeftijd opvliegers hebben.

Wat is er tegen opvliegers te doen?

Tegen opvliegers wordt niet direct een behandeling ingezet, maar als het jarenlang aanhoudt en dit het dagelijkse leven flink beïnvloedt, kan er wel iets aan gedaan worden. Of een behandeling daadwerkelijk slaagt is niet gezegd, maar er is een aantal mogelijkheden.

Voeding en meer bewegen

Meer bewegen zou kunnen helpen. Ook zou het nemen van producten met veel fyto-oestrogenen ofwel isoflavonen kunnen helpen. Dit zijn plantaardige stoffen die door de spijsvertering worden omgezet in oestrogeenachtige substanties. Om opvliegers tegen te gaan of te verminderen wordt eveneens aangeraden veel groenten en fruit te eten en in ieder geval cafeïne, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en alcohol te vermijden.

Hormoontherapie

De opvliegers worden met name veroorzaakt door een daling van het hormoon oestrogeen. Hormoontherapie is een oplossing om opvliegers tegen te gaan. Volgens experts geeft dat een kleine verhoogde kans op borstkanker. Vandaar dat het niet al te lang wordt voorgeschreven. Zeker niet tot op hoge leeftijd.

Hormoonvrije medicatie

Soms wordt clonidine voorgeschreven aan vrouwen met hevige opvliegers, zeker als dat jaren aanhoudt. Dit is een hormoonvrij medicijn dat de bloedvaten verwijdt en de bloeddruk verlaagt. Clonidine werkt alleen tegen de opvliegers en zweetaanvallen en niet tegen andere overgangsklachten. Het zorgt ervoor dat de opvliegers minder heftig zijn en minder vaak voorkomen.

Injectie in de nek

In sommige gevallen wordt een behandeling gegeven die bestaat uit een injectie in de hals. De injectie wordt gegeven in een zenuwknoop met de naam ganglion stellatum. Het ganglion stellatum ligt in de hals, laag naast de zevende nekwervel. Deze zenuwknoop geeft prikkels door aan de zenuwen over de hormoonhuishouding. De zenuwknoop regelt ook de bloeddoorstroming. Als de regeling verstoord is, veroorzaakt dit overmatig zweten en opvliegers. Met behulp van een verdovende vloeistof of een warmtebehandeling wordt de zenuwknoop verdoofd. Hierdoor wordt de prikkel naar de hersenen onderbroken. De behandeling kan een paar maanden tot een half jaar werken.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel