In de overgang, sporten helpt echt!

Als de overgang voor jou betekent dat je lusteloos wordt en last krijgt van stemmingswisselingen en opvliegers, word je daar niet bepaald blij van. Sporten kan enorm helpen. Zowel preventief als wanneer je echt klachten hebt.

De overgang is een natuurlijk proces. Toch kan dat natuurlijke proces je dagelijkse leven flink in de war schoppen. Als je bijvoorbeeld regelmatig opvliegers hebt of stemmingswisselingen ervaart die je uit balans brengen. Of als je door nachtelijk zweten slecht slaapt of je seksleven in het slop raakt. Het heeft allemaal invloed op je welzijn en daar zit niemand op te wachten.

Wordt jouw dagelijkse leven er enorm door ontwricht dan is een hormonale therapie een uiterst middel, maar je kunt veel klachten voor zijn door regelmatig te sporten. Ook kan sporten een rol spelen bij de stofwisseling, die volgens experts tijdens de overgang vertraagt. Het geeft namelijk die stofwisseling een zetje en houdt de vertraging ervan binnen de perken. Amerikaans onderzoek laat zien dat die vertraagde stofwisseling zich pas na het zestigste levensjaar voordoet en dan ook nog maar met 0,7 procent per jaar omlaaggaat. Experts spreken zich dus ook wel eens tegen. Maar ieder mens heeft een ander metabolisme, dus ook dat speelt een rol. Bij de een zal die stofwisseling inderdaad vertragen, terwijl de ander er minder last van zal hebben.

Botdichtheid en spiermassa nemen tijdens de overgang af

Het staat echter als een paal boven water dat sporten helpt bij je beter en fitter voelen. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar zeker voor vrouwen in de overgang. Omdat de hoeveelheid oestrogeen afneemt, neemt ook de botdichtheid verder af. Vanaf de tijd vlak voor de eerste overgangssymptomen tot een paar jaar daarna ontstaat er door het afnemen van de hoeveelheid hormonen ongeveer vijftien procent botverlies. Dat is best veel. Daarnaast neemt ook spiermassa af.

Krachttraining is een goede remedie tegen afname spiermassa

Een goede manier van bewegen om die afname te vertragen is krachttraining. In de sportschool of gewoon thuis op een yogamat. Het kan natuurlijk prima naast een sport als fietsen of hardlopen worden gedaan, maar ook als sport op zich. Het zorgt voor sterkere en soepeler spieren. Sterke spieren spelen ook een rol bij het verstevigen van gewrichten die daar extra steun van krijgen. Al met al biedt krachttraining flink wat winst, zeker tijdens de overgang en daarna.

Buitensporten zorgt voor extra vitamine D

Daarnaast zijn wandelen, hardlopen, zwemmen en fietsen prima sporten om je lijf soepel, sterk en in conditie te houden. Het is het beste om dit regelmatig te doen om je fit te blijven voelen. Je lijf heeft er veel baat bij en wie zich sterk en fit voelt, heeft ook minder last van psychische klachten. Stemmingswisselingen tijdens de overgang kun je hiermee ook op afstand houden. Door regelmatig te sporten, vooral lekker in de buitenlucht, worden de meeste mensen blij. Door af en toe intensief te bewegen, in weer en wind, kom je vaak als herboren weer thuis. Bijkomend voordeel van in de buitenlucht sporten is dat je lijf daarmee vitamine D aanmaakt, wat ervoor zorgt dat calcium uit de voeding beter wordt opgenomen. Met buitensporten sla je dus twee vliegen in één klap.

Beweeg, eet gezond en slaap voldoende

Ga er daarom iedere dag lekker even op uit, als is het maar voor een wandeling. Minimaal een half uur is aan te raden. Daarnaast is af en toe even flink intensief sporten een aanrader. Twee tot vier keer per week is helemaal zo gek niet. Daarnaast zijn gezond eten en voldoende slapen ook enorm van belang.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel