Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
De overgang is een natuurlijk proces. Voor zowel een man als een vrouw. Doen zich klachten voor dan kan dat het dagelijkse leven flink in de weg zitten. Voor zowel de man of vrouw zelf, als voor de partner.
Hoe zwaar de overgang voor mannen is, is op twee manieren uit te leggen. Aan de ene kant komen ook mannen in de overgang, en aan de andere kant krijgt een man mogelijk ook te maken met een partner die in de overgang zit. Kan hij daar last van hebben? Dat kan natuurlijk. Vooral als zich serieuze klachten voordoen.
Laten we eerst naar die mannenovergang ofwel andropauze kijken, want vanaf een jaar of veertig kan een man de consequenties ervaren van de afname van de hoeveelheid testosteron. Dat is heel normaal. Testosteron heeft invloed op veel delen van het lijf en het functioneren ervan. Denk daarbij aan de hersenen, botten, bloed, spieren, libido, erectiekracht en immuunsysteem. Gaat de hoeveelheid van het hormoon testosteron achteruit dan kan dat, vaak op wat hogere leeftijd, klachten opleveren.
Er is een lijst aan klachten. Een man voelt zich bijvoorbeeld lusteloos, de zin in seks neemt af, er doen zich erectieproblemen voor, de spierkracht gaat achteruit, er zijn stemmingswisselingen, slapen gaat minder goed, er is sprake van bloedarmoede en botontkalking. Als zich een klacht voordoet of een combinatie daarvan waardoor het dagelijkse leven flink in de war wordt geschopt dan is een bezoek aan een huisarts een aanrader. De huisarts zal moeten vaststellen of de klachten worden veroorzaakt door de afname van de hoeveelheid testosteron en kan in dat geval eventueel medicijnen voorschrijven in de vorm van tabletten, injecties of een gel. Maar alleen als dat echt nodig is.
Is de vrouwelijke partner van de man in de overgang, dan kan niet alleen het leven van deze vrouw, maar ook dat van haar man hierdoor worden beïnvloed. Als je in het dagelijkse leven samen bent is dat vrijwel onvermijdelijk. Het kan een man parten spelen als een vrouw ten gevolge van de overgang vermoeid is en eigenlijk nergens zin in heeft. Als zij bijvoorbeeld geen zin heeft mee te gaan naar een feestje, naar de bioscoop of een etentje.
Stemmingswisselingen kunnen ook een rol spelen binnen een relatie. Een man kan onzeker raken over de onvoorspelbare reactie van zijn vrouw of vriendin op welk gebeuren dan ook maar. Het kan een relatie flink in de weg zitten. Beiden worstelen ermee en komen nauwelijks tot elkaar. Daarnaast kunnen minder zin in seks of problemen met een droge huid en vaginale klachten een rol spelen. De intimiteit blijft achterwege en dat kan een relatie flink ontwrichten.
Nachtelijk zweten en opvliegers kunnen de nachtrust enorm verstoren. Niet alleen voor de vrouw zelf, maar ook voor haar partner. Beiden raken vermoeid en dat is niet bevorderlijk voor de gezelligheid overdag.
Raakt het dagelijkse leven van de vrouw en ook dat van de man flink ontwricht dan kan een bezoek aan de huisarts en eventueel een afspraak. Met een seksuoloog soelaas bieden. Medicatie is mogelijk, maar voordat het zover is, is het goed om over de klachten en problemen te praten. Er is vaak meer mogelijk dan menigeen denkt als het gaat om overgangsklachten. Wederzijds respect en aandacht voor elkaars problemen kan enorm helpen om er in het dagelijkse leven minder een halszaak van te maken en samen zo flexibel te zijn om het probleem als een uitdaging te zien. Op deze manier is de overgang voor mannen net zo zwaar of minder zwaar als voor een vrouw, en kun je er samen een positieve draai aan geven.
Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)
Ondersteuning tijdens de overgang >