Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Een van de vervelendste overgangsklachten: hartkloppingen. Het is behoorlijk schrikken als je hart ineens als een razende tekeer gaat terwijl je gewoon op de bank zit. Hoe ontstaan hartkloppingen in de overgang, zijn ze gevaarlijk en wat kun je eraan doen?
Hartkloppingen (ook wel palpitaties of hartritmestoornissen genoemd) komen vaak voor, en echt niet alleen bij vrouwen in de overgang. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het drinken van koffie, na een zware maaltijd of door drugsgebruik. Maar ook hormonale schommelingen kunnen hartkloppingen veroorzaken. Dat heeft te maken met je autonome zenuwstelsel; het deel van je lichaam dat de automatische functies zoals je hartslag en ademhaling aanstuurt. Door de daling van het oestrogeenhormoon kan dit zenuwstelsel wat van slag raken waardoor je hart ineens op hol slaat.
Daarnaast worden hartkloppingen getriggerd door factoren als stress, hoog oplopende emoties, een hoge bloeddruk en opvliegers. Deze klachten komen tijdens de overgang ook regelmatig voor. Het is dus niet vreemd dat het merendeel van de vrouwen in de overgang soms hartkloppingen krijgt.
Mocht je nog nooit een hartklopping hebben gehad en je vraagt je af hoe dat voelt: je herkent hartkloppingen aan een aantal duidelijke symptomen.
Je kunt meerdere keren per dag een hartklopping hebben. Of je hebt ze af en toe. Er is eigenlijk geen peil op te trekken. Slechts 30% van de vrouwen heeft nooit hartkloppingen tijdens de overgang.
Hartkloppingen zijn vervelend maar kunnen in principe meestal geen kwaad. Toch is het verstandig om met hartkloppingen even langs de huisarts te gaan. Hartritmestoornissen kunnen namelijk ook een symptoom zijn van andere aandoeningen, zoals een schildklierprobleem of hart- en vaatziekten.
Heb je tijdens een hartklopping ook last van symptomen als misselijkheid, duizeligheid, pijn op de borst of benauwdheid, neem dan direct contact op met een arts. Deze signalen kunnen wijzen op een hartinfarct.
Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een paar ‘trucjes’ die hartkloppingen zouden stoppen:
Blijven je hartkloppingen erg lang aanhouden en lijkt niets te helpen, neem dan even contact op met een arts.
De overgang kun je helaas niet tegenhouden. Maar door goed voor jezelf te zorgen, kun je overgangsklachten als hartkloppingen wel zoveel mogelijk voorkomen. Een paar tips:
Het kan handig zijn om een dagboekje bij te houden. Noteer daarin wanneer je een hartklopping hebt en wat je vlak daarvoor hebt gedaan of gegeten. Op die manier kun je ontdekken of er een bepaalde trigger is voor jouw hartkloppingen.
Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)
Ondersteuning tijdens de overgang >