Overgang en droge huid

Droge huid in de overgang

Tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding. Dat kan aanleiding zijn voor diverse klachten. Een droge huid is daar een van. Wat kun je doen om een droge huid tijdens de overgang te verminderen of te voorkomen?

Waarom je huid droger wordt in aanloop naar de menopauze

Als je in de overgang komt, maakt je lichaam minder oestrogeenhormonen aan. Dit vrouwelijke geslachtshormoon heeft niet alleen invloed op je vruchtbaarheid, maar ook nog op tal van andere processen in je lichaam. Zo regelt het onder meer de aanmaak van hyaluronzuur, collageen en ceramiden; stoffen die je huid soepel, stevig en gehydrateerd houden. Nu de aanvoer van deze stoffen tijdens de overgang vermindert, wordt je huid van binnenuit dus minder goed gevoed. Dat heeft onder andere gevolgen voor het onderhuidse bindweefsel (de ‘vulling’ van je huid); dat neemt namelijk in rap tempo af.

Droge huid symptomen

De invloed van de overgang op je huid merk je bijvoorbeeld aan volumeverlies in je gezicht: je kunt last krijgen van rimpels, hangende plooien en ingevallen wangen. Daarnaast merk je misschien ook dat je huid over je hele lichaam droger wordt. Dat komt omdat je huidcellen het vocht minder goed kunnen vasthouden. Een droge huid gaat gepaard met bijvoorbeeld de volgende symptomen:

 • Strak, trekkerig gevoel;
 • Jeuk;
 • Losse velletjes, schilferende huid;
 • Rode, schrale huid.

Overigens blijft de schade niet beperkt tot je huid. Door de hormonale veranderingen in de overgang kunnen ook je nagels droger en brozer worden. Bovendien krijgen de meeste vrouwen in de overgang ook last van droge slijmvliezen, zoals droge ogen of vaginale droogheid.

Gezond eten: voed je huid!

Om je huid van binnenuit te ondersteunen, kun je het beste je eetgewoonten aanpassen. Gezond eten tijdens de overgang helpt om je velletje soepel en gezond te houden. Groenten en fruit bevatten belangrijke stoffen voor je huid, zoals de vitamines A en C. Ook avocado, noten en vette vis leveren voedingsstoffen die je huid goed kan gebruiken. Drink daarbij voldoende water; zo worden afvalstoffen sneller uitgescheiden en blijft je huid mooier.

Lukt het je niet om je voedingspatroon aan te passen? Of wil je graag wat extra ondersteuning? Er zijn voedingssupplementen die speciaal zijn afgestemd op een droge huid, bekijk hier > (aff.)

Tips tegen een droge huid in de overgang

Andere tips om een droge huid door de overgang tegen te gaan:

 • Smeren! Een voedende gezichtscrème en bodylotion vult het vocht in de buitenste huidlaag goed aan waardoor je minder last hebt van jeuk en andere symptomen van huidirritatie.
 • Stop met te lang en te heet douchen en baden. Heet water droogt je huid sneller uit.
 • Gebruik zo min mogelijk zeep of andere irriterende reinigingsproducten. Wees ook matig met scrubcrème.
 • Je huid droogt sneller uit als de lucht erg droog is, bijvoorbeeld als de verwarming aanstaat. Check de luchtvochtigheid in je huis en hang eventueel waterbakjes aan de radiator.
 • Bescherm je huid tegen uv-straling. Gebruik altijd een dagcrème met een uv-filter en smeer ook de rest van je lichaam in als je naar buiten gaat bij zonnig weer.
 • Roken veroudert je huid in rap tempo. Stop daar dus zo snel mogelijk mee!
 • Beweging stimuleert de doorbloeding, waardoor de conditie van je huid sterk verbetert. Kom dus van die bank af en ga lekker sporten!

Bekijk hier het aanbod huidverzorgingsproducten voor een droge huid > (aff.)

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel