haarverlies

Haarverlies tijdens de overgang

Als je haar maar goed zit… Helaas is dat voor veel vrouwen in de overgang niet meer aan de orde. In aanloop naar de menopauze kan de kwaliteit van je haar namelijk behoorlijk achteruitgaan. En alsof dat nog niet erg genoeg is, krijgen sommige vrouwen last van haaruitval tijdens de overgang. Hoe komt dat en wat kun je doen om haarverlies in de overgang te voorkomen?

Haarproblemen tijdens de overgang

Als je in de overgang komt, neemt de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen af. Helaas heeft dat ook zijn weerslag op de conditie van je haar. Veel vrouwen in de overgang merken dat hun haar doffer en brozer wordt. Ook kunnen de haren dunner worden, waardoor ze futloos lijken en sneller breken. De grijze haren die verschijnen, hebben vaak een hele andere, stuggere structuur. Daardoor kampen veel vrouwen in de overgang met onhandelbaar haar.

Daarnaast merk je misschien dat je meer haren verliest dan voor de overgang. als er meer haren uitvallen dan dat erbij groeien, dan dunt je haardos ook nog eens uit. Bij de een gebeurt dit heel geleidelijk, bij sommige pechvogels gaat dit in een wat rapper tempo.

Waarom worden sommige vrouwen kaal tijdens de overgang?

De overgang kan ook indirect invloed hebben op je haardos. Door het verstoorde evenwicht in je hormoonhuishouding kun je last krijgen van verschillende lichamelijke of geestelijke klachten. Die kunnen op hun beurt ook weer slecht zijn voor de gezondheid van je haren. Een paar voorbeelden:

Wanneer naar de huisarts?

Een beetje haaruitval is geen reden tot paniek. Ook met slap en futloos haar zal een arts je niet of nauwelijks kunnen adviseren. Maar als je last krijgt van kale plekken op je hoofdhuid, of je verliest echt veel meer dan de normale 50 tot 120 haren per dag, dan is het goed om even langs de huisarts te gaan. Kale plekken kunnen duiden op alopecia, een auto-immuunziekte waarbij het haar uitvalt. Bovendien kan een arts je schildklierfunctie en je ijzergehalte controleren.

Haaruitval tijdens de overgang voorkomen

De overgang zelf kun je helaas niet voorkomen. Maar je kunt wel een hoop doen om de conditie van je hoofdhuid en je haar te verbeteren. Met deze tips krijg (en houd) je je haar weer sterk en glanzend:

  • Voed je haar van binnenuit. Zorg ervoor dat je genoeg ijzer binnenkrijgt. Maar ook vitamines B, C en D zijn belangrijk. Omega 3-vetzuren, zink, selenium en koper kunnen ook bijdragen aan een gezonde hoofdhuid en een normale haargroei. Al deze stoffen vind je in verse groenten en fruit, noten, zaden, vette vis, granen en peulvruchten. Eet gevarieerd en vermijd snelle suikers. Lees hier meer over gezond eten tijdens de overgang.
  • Vermijd stress en zorg voor voldoende nachtrust.
  • Beweeg regelmatig. Dit stimuleert de doorbloeding van je hoofdhuid, en dat is weer belangrijk voor een normale haargroei.
  • Verwen je haar met maskers en vochtinbrengende crèmespoeling. Pas op met een hete föhn en agressieve behandelingen zoals kleurspoelingen en permanent.

Heb je last van futloos of dun haar, ga dan ook regelmatig naar de kapper voor een knipbeurt. Een goede coupe kan een hoop verbloemen!

Medicijnen tegen haaruitval in de overgang?

Er zijn veel shampoos verkrijgbaar die wonderen beloven bij haaruitval. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ervaringen hiermee wisselend zijn. Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat een shampoo helpt tegen haaruitval. Naast de diverse shampoos zijn er ook veel voedingssupplementen die de haargroei zouden beïnvloeden. Ook in dit geval is er geen wetenschappelijk bewijs dat het haaruitval voorkomt of geneest. Wel is het zo dat stoffen als biotine en vitaminen de conditie van je haar kunnen verbeteren. Daardoor ziet het er beter uit en valt een dunner wordende haardos minder op. Aanbod in haarverzorgingsproducten vind je hier > (aff.)

Voor ernstige vormen van haaruitval zijn er sterke medicijnen verkrijgbaar. Het gaat dan vaak om middelen op basis van hormonen. Deze geneesmiddelen zijn uitsluitend verkrijgbaar op recept van een arts. Bovendien kunnen ze bijwerkingen geven. Je huisarts of een dermatoloog kan je hierover verder informeren.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel