Hoe kun je het beste energie besparen?

De energieprijzen stijgen door de grote tekorten aan gas. Dat betekent dat we met z’n allen zullen moeten besparen op energie, maar hoe doe je dat en waarom? De waarom vraag werd net al even kort toegelicht. Het gas raakt op en als een product schaars wordt, wordt het duurder. Maar dat is niet de enige reden waarom we moet besparen. Energie besparen is ook goed voor het milieu. Het zal bijdragen aan het afnemen van het broeikaseffect.

Hoe ben je maandelijks voordeliger uit met energie?

Kleine veranderingen in je gewoontes kunnen er al voor zorgen dat je maandelijks goedkoper uit bent. Laten we even kijken naar de volgende tips:

Tip 1: Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt

Tegenwoordig hebben veel apparaten een stand-by stand. In deze stand verbruikt het apparaat echter nog wel stroom. Hier moet je dus even goed opletten, zorg dat alle apparaten die je niet gebruikt uit staan.

Tip 2: Ga van het gas af

Het was net al even genoemd: het gas raakt op. Tegenwoordig heb je al heel veel alternatieven om in het huishouden zo min mogelijk gas te gebruiken. Denk aan een inductieplaat om op te koken of een hr-ketel. Een hr-ketel is een combiketel die een deel van het gas kan hergebruiken.

Tip 3: Ga voor apparaten met een zuinig energielabel

Tegenwoordig zitten er energielabels op apparaten die stroom verbruiken. Het label heeft categorie A t/m G waarbij A een zeer laag energieverbruik heeft en G een zeer hoog energieverbruik. Voor het besparen op je maandelijkse kosten kun je het beste gaan voor een zuinig energielabel van A tot C.

Tip 4: Was op een lagere temperatuur

Als je wast op 30 of 40  ̊C kost dit veel minder energie dan als je op 50, 60 of zelfs 90  ̊C wast. Vergeet ook de droger niet. Als het mooi weer is buiten kun je het beste de kleren laten drogen in de zon. De zon is immers gratis.

Tip 5: Zet de thermostaat lager dan normaal

Als je de thermostaat 1 graden lager zet dan dat je normaal zou doen kan je dat al terugzien in de kosten. Hou er ook rekening mee dat je de thermostaat laag zet als je gaat slapen of niet thuis bent. Tegenwoordig heb je hier handige snufjes voor, zoals een slimme thermostaat. Dit is een thermostaat die je op afstand aan en uit kan zetten. Zo kan je het niet meer vergeten.

Wat zijn energiebesparende producten?

Energiebesparende producten kunnen je helpen de maandelijkse kosten laag te houden. Je kan dus niet alleen geld besparen door bepaalde handelingen, maar ook het aankopen van bepaalde producten kunnen je helpen.

  • Zonnepanelen: misschien erg voor de hand liggend, maar door zonnepanelen op je huis te laten zetten wek je zelf stroom op waardoor je kosten omlaag gaan. Je kunt zonnepanelen ook huren.
  • Tochtstrip: dit is een goedkopere optie, maar zeker niet minder belangrijk. Door een tochtstrip zorg je ervoor dat de warmte in de ruimte blijft en je niet extra hoeft te stoken om de ruimte op temperatuur te houden.
  • Ledverlichting: ledlampen verbruiken veel minder energie dan gloeilampen en gaan vaak ook nog langer mee. Je bespaart dus kosten maar helpt met de verlichting ook een handje mee aan een beter milieu.
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel