Helpt yoga bij overgangsverschijnselen?

Misschien is het voor jou nog een ver van je bed show, maar volgens experts kan yoga werkelijk helpen bij het verminderen van overgangsverschijnselen en -klachten. Ook meditatie doet een positieve duit in het zakje. Tijd om je daar eens in te verdiepen. Het zorgt voor meer balans en minder stress. 

Overgangsverschijnselen als opvliegers, hoofdpijn, slapeloosheid, sombere buien, een drogere vagina en ’s nachts zweten kunnen we toeschrijven aan de daling van de oestrogeenspiegel. Iets dat niet louter tijdens de overgang gebeurt, al vanaf je 35ste wordt die daling ingezet, maar tijdens de overgang gaat het ineens wel heel hard totdat de voorraad is uitgeput. Aan die daling kun je niets doen, of toch wel?

Volgens experts, wetenschappers en yogadocenten, is het mogelijk om die daling van de aanmaak van oestrogeen te vertragen. En soms zelfs een beetje op te krikken. Hoe? Met een aantal eenvoudige yogaoefeningen. In de media werd eerder bericht over een onderzoek van de universiteit van Sao Paulo. In samenwerking met de Braziliaanse yogadocente Dinah Rodrigues (93) werd wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Naast de vele verschillende yogasoorten was nu ook hormoonyoga een feit.

Hormoonyoga laat spectaculaire resultaten zien

Ruim dertig jaar lang doceert Rodrigues over de hele wereld haar methode, met spectaculaire resultaten. De yoga-oefeningen die ze beoefent in het kader van de hormoonhuishouding hebben invloed op de klieren. Dat zijn vooral de schildklier, hypofyse en eierstokken. Die zorgen er op hun beurt voor dat er hormonen worden aangemaakt. De focus ligt uiteraard op het hormoon oestrogeen en de aanmaak daarvan. De oefeningen hebben een positieve invloed op de hormoonspiegel waardoor symptomen van de overgang naar de achtergrond verdwijnen. Overgangsklachten zoals stemmingswisselingen zouden sterk verminderen door regelmatig deze oefeningen uit te voeren.

Wie hier meer over wil weten kan online terecht. Er zijn verschillende Youtube filmpjes met uitleg over de betreffende oefeningen. Van Dinah Rodrigues is er ook het boek: Hormoonyoga (uitgeverij Panta Rhei, 2020). Het boek staat vol met yoga-oefeningen geschikt voor vrouwen die de overgang zien naderen of al in de overgang zijn.

Meditatie tegen overgangsstress

Meditatie helpt tegen stress. Wie tijdens de overgang stress ervaart, bijvoorbeeld door slecht slapen of opvliegers, kan met meditatie-oefeningen veel bereiken. Meditatie zou tegelijkertijd het immuunsysteem versterken, waardoor je veel weerbaarder bent. Het helpt je ook beter te slapen, en vermindert depressieve en neerslachtige gevoelens. Al met al is een meditatie kussen in dit geval geen overbodige luxe. Zo kun je op een comfortabele manier dagelijks enkele meditatie-oefeningen doen. Creëer daarvoor een eigen plek waar het rustig is. Kleed het mooi aan en kies bijvoorbeeld voor een rustig stukje muziek of juist de stilte om je heen. Dit kan dan tegelijkertijd de plek zijn waar je regelmatig je yogamatje neerlegt om de juiste oefeningen te doen om de hormoonbalans te herstellen. Als beide, hormoonyoga en meditatie, overgangsverschijnselen en overgangsklachten verminderen, is zo’n eigen plek in huis het dubbel en dwars waard.

Dit artikel wordt je aangeboden door Yogashop. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel