Waarom is auto verzekeren in Nederland verplicht?

In Nederland is een WA-dekking wettelijk verplicht voor motorvoertuig. Dit heeft te maken met de wettelijk aansprakelijkheid voor motorvoertuig. Het is een wet dat slachtoffers beschermt in het verkeer. Als de auto niet verzekerd is kunnen er dure gevolgen komen. Auto verzekeren is niet onverstandig.

Zoek een geschikte autoverzekering

Het vinden van de juiste verzekering voor de auto kan lastig zijn, aangezien er een groot aanbod is. Het afsluiten van een verzekering begint bij het type auto. De hoogte van de kosten van een autoverzekering verschilt bij de type auto. Er zijn diverse soorten autoverzekering om af te sluiten. Het is goed om te kijken welke soorten er zijn. Hieronder staat een overzicht van mogelijk autoverzekering die geschikt kan zijn:

  • WA-verzekering: Deze is verplicht op een motorrijtuig. Deze verzekering dekt alle schade die ontstaan bij een tegenpartij. Schade bij eigen voertuig zit hier niet bij ingegrepen.
  • Beperkt casco: Deze verzekering dekt, naast de schade die ontstaat bij een tegenpartij, ook de schade van eigen voertuig. Het kan schade zijn door diefstal, botsing of bij weersomstandigheden.
  • Beperkt casco extra: Bij het extra casco wordt de verzekering uitgebreid met een vergoeding die ingezet kan worden bij eigen veroorzaakte schade aan de auto. Ook is de auto verzekerd tegen brand en ruitschade.
  • Allriskverzekering: Hierbij is de auto verzekerd tegen alle mogelijke schade dat mogelijk is.

Bij het kiezen van de juiste verzekering is het goed om te kijken naar de huidige waarde van de auto.

Wat zijn de gemiddelde kosten bij het auto verzekeren?

Afhankelijk van de gekozen verzekeringsmaatschappij wordt de prijs bepaald. In de verschillende autoverzekering zit ook een tariefverschil in. De gemiddelde prijs kan tussen de € 30 tot € 120 per maand zijn. Er zijn verschillende factoren die de totaalprijs bepaald. De premie van de verzekering wordt in de meeste gevallen per maand betaald. Het is mogelijk om het om te zetten in per kwartaal of per jaar. Bij sommige maatschappijen is een kwartaalpremie goedkoper dan een maandpremie. Met behulp van vergelijken kan er een goed overzicht komen in mogelijkheden om te besparen op de tarieven van de autoverzekering. De hoogte van de premie wordt bepaald door onder andere het totaal gereden kilometers per jaar in vergelijking met het aantal schadevrije jaren. De leeftijd van de bestuurder is ook een bepalende factor. Hoe langer de persoon in bezit is van een rijbewijs en voertuig op eigen naam, hoe goedkoper de premie jaarlijks wordt. De schadevrije jaren hebben hier invloed op.

Iedere regio andere prijzen voor autoverzekering

Wees er ook van bewust dat niet elke regio dezelfde prijzen hanteert. Dit heeft te maken met het totale uit CO2 uitstoot dat in een gebied plaatsvindt. Zo kan het zijn dat mensen die auto verzekeren in Friesland minder betalen dan de mensen in Amsterdam. Met een autoverzekering vergelijken is het mogelijk om te kijken welke maatschappij het aantrekkelijkst is in de regio waar de auto woont. Met behulp van de ervaringen van anderen kan de betrouwbaarheid bepaald worden.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel