Stress verminderen in de overgang

Door de wijzigingen in je lichaam kun je tijdens de overgang meer last krijgen van stress. De balans in je hormoonhuishouding verandert. Dat kan spanningen veroorzaken en je gevoeligheid voor stress groter maken. Wellicht heb je last van hartkloppingen, concentratieverlies en prikkelbaarheid. Andersom kan de stress in je leven juist (extra) overgangsklachten geven. Dit is uiteraard geen pretje. In dit artikel geven we je daarom tips om stress te verminderen.

Voor ontspanning zorgen

Veel vrouwen en mannen houden ontzettend veel ballen in de lucht. Ze combineren een drukke baan met de opvoeding van kinderen, mantelzorg en het onderhouden van hun sociale contacten. Dit is een bron van stress. Zodra je in de overgang komt, wordt dit er niet beter op. Je loopt een groot risico om een burn-out te krijgen. Ook een slechte nachtrust en chronische vermoeidheid komen veel voor. Om de klachten te verminderen is het dus zeer belangrijk om te ontspannen. Je hebt verschillende mogelijkheden om dit te doen. Kijk bijvoorbeeld of je minder uren kunt gaan werken. Zoek een baan die minder belastend voor je is of onderneem meer leuke dingen. Pak een grote reistas in en boek een lange vakantie om eens goed uit te rusten. Of kies voor een goed gevulde rugzak en maak een pelgrimstocht. Zo maak je je hoofd leeg en kom je weer tot jezelf.

Een andere leefstijl kiezen

Je leefstijl is erg bepalend voor de mate waarin je overgangsklachten zult ervaren. Wie voortdurend teveel hooi op de vork neemt, te weinig beweegt en ongezonde gewoontes heeft, vraagt om moeilijkheden. Zo zijn roken en slechte voeding ook van invloed op het ontstaan van klachten tijdens de overgang. Wil je minder last ervaren? Dan komt het er op neer dat je verschillende aspecten van je leefstijl zult moeten aanpassen. Laat je eens adviseren door een voedingsdeskundige om te ontdekken welke voedingsmiddelen beter bij je passen. En streef ernaar om iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Dit is eenvoudig te behalen met bijvoorbeeld een wandeling tijdens de lunchpauze. 

Het nut van krachttraining

Daarnaast is het voor zowel mannen als vrouwen belangrijk om met regelmaat aan krachttraining te doen. Het versterken van je spieren zorgt dat je een goed figuur behoudt en minder gauw valt. Het verkleint bovendien de kans dat je last van botontkalking krijgt. Kies een leuke sportschool uit of doe thuis oefeningen met gewichtjes. Op het internet zijn uitstekende instructievideo’s te vinden om je te ondersteunen bij je training. Het voordeel van een fitnessclub is dat je andere mensen ontmoet en dat er persoonlijke begeleiding mogelijk is. Dit laatste voorkomt dat je de oefeningen verkeerd doet of dat je jezelf te veel belast. De trainers stellen een trainingsschema op dat helemaal is toegespitst op jouw lijf en conditie. Tegenwoordig krijg je bovendien vaak allerlei extra voordeel met het pasje van je club, zoals aantrekkelijke kortingen op allerlei handige producten of leuke evenementen. Tip: schaf een pasjeshouder heren aan en voorkom dat je pasje zoek raakt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel