Positief omgaan met de overgang

Hoe ga jij als vrouw met de overgang om? Zie je alleen de nadelen of zie je ook de voordelen? Je houding ten opzichte van de overgang is erg bepalend voor je beleving van eventuele klachten. Accepteer de ongemakken, dat maakt het een stuk lichter. Zie de overgang vooral als een positief proces waarin je de kans krijgt veel over je lichaam en geest te leren. Je krijgt in feite de kans om aan je persoonlijkheid en gezondheid te werken.

Voordelen van de overgang

Word je bewust van de voordelen. Dat is een belangrijk punt om positiever tegen de overgang aan te kijken. Een overzicht:

  • Je menstruatie gaat stoppen. Je zult verlost zijn van alle bijbehorende ongemakken, zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en vermoeidheid;
  • Op een bepaald moment kun je stoppen met anticonceptiemiddelen, want je kunt niet meer zwanger worden. Je hoeft je dus minder zorgen te maken over het vergeten van de pil als je seks hebt. Je zult meer seksuele vrijheid ervaren. ;
  • Je hebt meer levenservaring en hierdoor maak je je minder druk over futiliteiten;
  • Doordat je minder oestrogeen in je lijf hebt, zul je minder aandrang hebben om voor iedereen te zorgen. Deze hormonale verandering biedt je de kans om meer voor jezelf op te komen. De overgang is kortom een goed moment om dingen anders, meer op jouw eigen manier, te gaan doen.

Je houding veranderen

Laat je niet de put inpraten door alle negatieve informatie over de overgang. Als oudere vrouw ben je nog steeds mooi en aantrekkelijk. Blijf bij jezelf en straal kracht uit. Jouw positieve instelling heeft effect op je omgeving. Dankzij jouw levenservaring ben je inmiddels een wijs mens. De jonge garde kan nog een heleboel van je leren.

Gracieus door het leven gaan

Er zijn verschillende methodes om te zorgen dat je je beter voelt tijdens de overgang. We geven je een aantal tips om er op een gracieuze manier doorheen te komen:

  • Zorg goed voor je gezondheid. Stap met je overgangsklachten naar een arts. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel behandelingen mogelijk die de klachten verminderen;
  • Beweeg regelmatig, ga sporten. Bewegen blijft op iedere leeftijd belangrijk. Het is goed voor je algehele conditie, je figuur en je humeur. Kies iets uit wat je leuk vindt om te doen. Probeer gewoon een aantal sporten uit als je niet weet wat bij je past. Het is handig om een speciale tas voor je sportspullen te hebben. Er zijn tegenwoordig hele modieuze sporttassen verkrijgbaar;
  • Besteed aandacht aan je uiterlijk. Trek mooie kleren aan, doe make-up op en kies leuke accessoires uit. Investeer bijvoorbeeld in een nieuwe handtas, een fraaie armband of een trendy sjaaltje. Ga je een avondje uit? Steek jezelf dan in je mooiste jurk of jumpsuit en combineer deze outfit eens met een clutch. Dit geeft je gegarandeerd een prachtige uitstraling. Clutches zijn stijlvolle tasjes die ideaal zijn als je slechts een paar spulletjes bij je wilt dragen, zoals je autosleutels, je bankpas en je lipstick.
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel