Hoe betrouwbaar is een energieleverancier?

Energieleveranciers verzorgen het gas en de elektriciteit aan je woning. Bij het leveren van de energie wordt, via de netbeheerder van de regio, elektriciteit getransporteerd via bekabelingen naar de locatie. De consument heeft vrije keuze uit diverse energieleveranciers.

Waarom zo veel keuze in energieleveranciers?

Sinds 2004 kunnen wij in Nederland zelf een energiemaatschappij kiezen. Voor die tijd waren er grote energiebedrijven die elektriciteit leverde in eigen regio. De energiebedrijven produceerden zelf de elektriciteit en beheerde de netten waardoor de bedrijven tegelijkertijd ook netbeheerder waren. Tegenwoordig is het aanbod groot uit energieleveranciers en is er veel concurrentie. Het is ook gemakkelijk om zelfstandig een energiebedrijf op te starten. Bij het starten van je eigen energiebedrijf moet je wel voldoen aan een aantal eisen:

  • Vergunning van Autoriteit Consument en Markt (ACM) aanvragen
  • Aannemelijke prijzen hanteren
  • Aan de voorwaarden voldoen
  • Energie leveren aan iedere klant

Wat bepaalt de betrouwbaarheid van energieleveranciers?

Het is lastig om te beoordelen wanneer een energieleverancier betrouwbaar is. De Autoriteit Consument en Markt is een organisatie die toezicht houdt op de energiemarkt. Deze organisatie stelt regels op waar de energieleveranciers aan moeten houden. Het is belangrijk dat bedrijven duidelijk communiceren over het aanbod dat de maatschappijen aanbieden. De ACM hanteert een aantal voorwaarden voordat een energieleverancier een ACM-vergunning krijgt:

  • Goede verhoudingen in de prijzen
  • Klachten op de juiste manier afhandelen
  • Op de juiste manier energie-inkopen
  • Administratie op orde

Het is ook goed om kijken naar kwaliteit score. Met onderzoek worden leverancier beoordeeld op de prijs in vergelijking met de kwaliteit. Deze zijn gebaseerd op ervaringen en overstappers. Het kan helpen om inzicht te krijgen in een maatschappij. Online wordt er ook gesproken over gedragscode. Dit is een overeenkomst die door een maatschappij getekend kan worden zodat er aangetoond kan worden dat er sprake is van eerlijke werving. Financieel betrouwbaarheid bepalen kan lastig zijn. Vergelijken kan inzichten geven in de verschillende tarieven.

Energievergelijker kan helpen voor nieuwe inzichten

Met behulp van online vergelijken tools is het mogelijk om de beste energieleverancier te vinden. De tool vergelijkt tarieven en ervaringen van bestaande klanten om te bepalen welke het bij aansluit op de gekozen locatie. De energiemarkt is groot waardoor overstappen lastig kan zijn. Toch kan het overstappen helpen om geld te besparen. De vergelijking tool laat zien dat overstappen gemakkelijk kan en dat het mogelijk is om het zelf te regelen. Bij het overstappen met behulp van een tool worden gegevens opgeslagen waardoor de energieleveranciers na de keuze die gemaakt het onderling met elkaar regelen. De gegevens staan vermeld in het contract dat wordt afgesloten. Bij het overstappen komt er niemand bij je langs en verandert er niks aan de aansluiting van de bekabeling. Bij sommige maatschappij is er een periode waarin de consument zich nog kan bedenken. Een bedenktijd kan prettig zijn wanneer de consument niet volledig achter de keuze staat. Kijk goed naar wat een energieleverancier aanbiedt in vergelijking met de tarieven. Bedenk goed hoeveel energie er verbruikt wordt en wat verstandig is op lange termijn.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel