Waarom krachttraining zo belangrijk is tijdens de menopauze

Als je aan krachttraining denkt, dan denk je misschien aan van die opgepompte mannen in de sportschool die zichzelf graag bewonderen in de spiegel, of aan slanke, jonge meiden die urenlang squaten voor perfecte billen. In dit blog vertellen waarom het juist zo belangrijk is om aan jezelf te denken als je aan krachttraining bent. Als jij tenminste een (oudere) vrouw in de overgang bent. Want krachttraining kan dan een wereld van verschil maken!

Gewichtstoename tijdens de overgang

We kunnen er heel kort over zijn. De symptomen die om de hoek kunnen komen kijken bij de overgang zijn doorgaans niet de leukste. Van nachtelijk zweten, tot opvliegers en haaruitval. En wat veel dames het meest vervelende vinden; gewichtstoename. Ineens is je taille zomaar verdwenen, lijkt je kont ook vertrokken en je buik wordt alsmaar dikker. Plotseling voel je je een vreemde in je eigen lijf. Dit komt doordat je oestrogeen productie sterk omlaag gaat tijdens de overgang. Maar die kilo’s die er zo stiekempjes aankomen komen daar niet alleen door de overgang. Vaak gaat het ook gepaard met een vermindering in beweging en sporten. Maar dat is eigenlijk alleen maar goed nieuws, want dat betekent dat je er iets aan kunt doen.

Span die spieren!

Als je hormoonhuishouding overhoop ligt tijdens de overgang heeft dit impact op allerlei niveaus in je lijf. Zo raak je onder meer sneller spiermassa kwijt. Waar vervolgens een hoger vetpercentage voor in de plaats komt. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Krachttraining kan je helpen dit proces tegen te gaan. Tot op zekere hoogte uiteraard. Door je spieren flink hard te werken tijdens krachttraining, neemt je vetpercentage af en je spiermassa toe. Maar ook het verbranden van calorieën gaat langer door als je krachttraining doet. 

Kom maar op

Krachttraining is niet alleen fijn omdat je er vet mee verbrandt en je figuur er beter van wordt. Het zorgt ook voor sterkere spieren. Doordat je sneller spiermassa verliest tijdens de overgang kun je soms het gevoel hebben je kracht te verliezen. Door te trainen bouw je die spieren weer op en voel je je een stuk sterker. En dat merk je niet alleen wanneer je die gewichten in de sportschool omhoog slingert, maar ook in je dagelijks leven bij het tillen van een zware tas of het schoffelen van de tuin. Niet alleen je stieren krijgen een boost van krachttraining, ook je botten worden sterker. En aangezien je tijdens de overgang meer last hebt van botontkalking door dat gedaalde oestrogeen niveau, kunnen je botten wel wat extra’s gebruiken. 

Langzaam maar zeker

Krijg je een beetje de kriebels bij het idee dat je krachttraining moet gaan doen? Hoeft helemaal niet. Al die sportschoolmachines lijken eerst behoorlijk imponerend, maar een medewerker van de sportschool neemt dat allemaal met je door, zodat je precies weet hoe het werkt, en ook hoeveel gewicht je moet gebruiken. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je gelijk met honderd kilo wordt opgezadeld. Je bouwt het langzaam maar zeker op. Eerst zal de weegschaal wellicht de verkeerde kant uitslaan. Dat zie je natuurlijk liever niet, maar spiermassa weegt meer dan vet. Daardoor kan je gewicht na krachttraining eerst juist toenemen. Wil je zeker weten of het de goede kant op gaat dan kun je ook een weegschaal kopen die beide percentages aangeeft. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel