50 is het nieuwe 40, maar de overgang trekt zich daar niks van aan

Rond het vijftigste levensjaar raken de meeste vrouwen in de overgang. Ook in die periode wil je je het liefst fit en vitaal voelen. Zo fit als een veertiger, zullen we maar zeggen. Hoe zit dat?

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen: vijftig is het nieuwe veertig. Daarmee wordt vooral bedoeld dat je je op je vijftigste voelt als iemand van veertig jaar. Dat je je jonger, fitter en energieker voelt dan dat bij je eigenlijke leeftijd past. Dit ligt een stuk genuanceerder, maar oneliners doen het nu eenmaal altijd goed en het is positief bedoeld.

Die positiviteit zit ‘m in het feit dat veel vrouwen van rond de vijftig actief in het leven staan. Is dat bijzonder? Misschien wel als je dit vergelijkt met de generatie voor jou en die daarvoor. Jouw oma en moeder waren mogelijk veel ouder in hun doen en laten op de leeftijd van vijftig jaar. Niet alleen droegen ze andere kleding, er werd minder gesport en gewerkt door vrouwen. Ze hadden gewoonweg een ander leven dan de vijftig-vrouw van nu.

In haar doen en laten is ze jonger dan we voor ogen hebben

Tegenwoordig heb je op je vijftigste nog gewoon een baan of solliciteer je naar een nieuwe functie. Veel vrouwen sporten en best fanatiek. Ze gaan op reis, kopen een huis, gaan een nieuwe relatie aan. Een groot aantal vrouwen boven de vijftig jaar zet nog de stap om te gaan scheiden. Kortom; de huidige vijftig-vrouw is in de meeste gevallen heel zelfstandig en weet wat ze wil. Dat maakt haar in haar doen en laten jonger dan we voor ogen hebben. Wat we voor ogen hebben is natuurlijk cliché of een vooroordeel, maar zo werkt het nu eenmaal.

Lichamelijk is het echter anders. Door al dat sporten en actief in het leven staan op vele gebieden gaat het lichaam minder snel achteruit in conditie en bijvoorbeeld de afbraak van botten en verslapping van spieren dan ‘standaard’, maar het proces van de overgang zet zich wel in. Daar is geen ontkomen aan. Rond de vijftig jaar doet bij de meeste vrouwen de overgang zijn intrede en zijn overgangsverschijnselen heel normaal. Het begint met onregelmatig ongesteld zijn en uiteindelijk wordt een vrouw helemaal niet meer ongesteld. Dat moment is de menopauze. Het lijf gaat op zoek naar een nieuw evenwicht. Soms leidt dat tot klachten. Denk aan opvliegers, ’s nachts slecht slapen, hevig transpireren, vaginale droogheid, vermoeidheid, aankomen in gewicht, hoofdpijn, stijve spieren, gewrichtspijn en ongewenst urineverlies.

Overgangsverschijnselen kunnen dat actieve leven in de weg zitten

Dit is nogal een lijst. Nu krijgt niet iedere vrouw alle verschijnselen en zeker niet allemaal tegelijk, maar het is dus niet vreemd als je deze verschijnselen ervaart als klacht. Het kan je flink in de weg zitten in dat actieve leven. Wie lange tijd slecht slaapt zal dat overdag merken tijdens het werk. Wie in een zekere mate opvliegers heeft, ook. Kortom; als je last hebt van je lijf kan dat het dagelijkse leven flink in de war schoppen.

Uit ervaring en onderzoek blijkt dat sporten kan helpen om klachten te verminderen. Sporten brengt sowieso een flinke portie positiviteit met zich mee en dat kan iemand van vijftig inderdaad zich jonger doen voelen. Medicatie wordt zo lang mogelijk uitgesteld, maar als je echt hinder ondervindt van de overgang en je dagelijkse leven verstoord raakt kun je daarmee naar de huisarts. Die zal een advies geven en soms een hormoontherapie voorstellen. Dan worden de tekorten met medicatie aangevuld en bereik je weer een zekere balans. Je gaat je beter voelen. Vaak is zo’n therapie tijdelijk.

Blijf niet lopen met geestelijke klachten

Heb je sombere buien tot depressieve gevoelens aan toe, dan is het eveneens aan te raden hier niet mee te blijven lopen. Overleg met een (huis)arts of overgangsconsulente wat de mogelijkheden zijn. Soms helpt natuurlijke ondersteuning, een andere keer is een medische aanpak doeltreffender.

In alle gevallen is het belangrijk dat je je weer goed gaat voelen en positief in het leven staat. De overgang gaat gepaard met verschijnselen, maar dat hoeft niet altijd tot ernstige klachten te leiden. Zorg goed voor jezelf. Beweeg voldoende, eet gezond en drink niet tot weinig alcohol en rook niet. Dat is de beste manier om je als vijftiger fit en gezond te voelen, welke leeftijd er ook maar wordt genoemd.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel