Zorg goed voor jezelf tijdens de overgang

De overgang is een periode waar je als vrouw zijnde doorheen moet. Ervaart de één veel klachten, de ander merkt er bijna niets van. Vooral de beroemde, of moeten we zeggen de beruchte, opvliegers worden als erg vervelend ervaren. Juist op momenten dat het niet uitkomt krijg je het warm en ga je zweten. Dit zorgt voor een ongemakkelijk gevoel. Het helpt in ieder geval door kleding in laagjes te dragen. Op het moment dat een opvlieger zich aandient kun je iets uittrekken. Maar wist je dat het dragen van geiten wollen sokken ook helpen tegen opvliegers? De bloedvaten zetten hierdoor uit waardoor warmte het lichaam makkelijker kan verlaten.

Lekker bewegen

Juist tijdens de overgang is het goed om dagelijks te bewegen. Omdat er een hormonale verandering in je lichaam gaande is en je lijf veroudert slijten de gewrichten sneller. Ook de spierkracht neemt af. Door te bewegen houd je de spieren soepel en blijf je de gewrichten belasten waardoor ze minder snel broos worden. Ga daarom dagelijks fietsen, zwemmen of wandelen. Iedere dag een half uur bewegen is al voldoende. Je kunt de sportschool bezoeken, maar naar buiten gaan is natuurlijk net zo fijn. Zeker bij slecht of koud weer is het niet altijd prettig om d’r op uit te gaan. Ga met iemand anders, bijvoorbeeld je partner. Zo motiveer je elkaar om in beweging te blijven. Kou en nattigheid? Daar kun je je op kleden. En thuis warmen jullie de koude voeten weer op met huissokken voor heren en dames onder het genot van een kop thee.

Gezonde levensstijl

Nog een voordeel van dagelijks bewegen is dat je calorieën verbrandt. En dat is goed nieuws voor je gewicht. Helaas is het zo dat vrouwen gemiddeld 2 tot 5 kilo aankomen tijdens de overgang. En het meeste vet gaat meestal op de buik zitten. Door te bewegen en je voedingspatroon aan te passen houd je jouw lichaamsgewicht beter onder controle. Eet veel verse groente en fruit. Vermijd suikerrijke producten en voedsel waar veel zout in zit. Ook het drinken van koffie en alcohol kun je beter tot een minimum beperken. Natuurlijk hoef je niet alles wat ‘slecht maar oh zo lekker’ is helemaal af te zweren. Maar houd het binnen de perken en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Wees lief voor jezelf

Als je alle overgangsverschijnselen op een rijtje zet valt het allemaal niet mee. Opvliegers, prikkelbaar, depressief, haaruitval, vaginale droogheid; je zou er moedeloos van worden. Daarom mag je best een beetje lief zijn voor jezelf. Een dagje ontspannen in een wellnesscenter, een inspirerende workshop volgen of een weekendje weg naar een leuke stad helpen je misschien om eens lekker te ontspannen. Je hoeft er natuurlijk niet iedere dag uit te zien om door een ringetje te halen. Maar leuke kleding, de haren verzorgd en subtiel aangebrachte make-up zorgen er ook voor dat je lekkerder in je vel zit. Het maakt je zelfverzekerder en je partner zal het ook waarderen. Door jezelf lief te hebben en je geliefd te voelen brengt de overgang niet alleen ellende met zich mee.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel