In de overgang

Overgangsklachten na verwijderen baarmoeder

Als de baarmoeder operatief wordt verwijderd, kunnen er overgangsklachten ontstaan. Soms is dat tijdelijk, soms zijn ze blijvend. Waarom ontstaan er soms overgangsklachten na het verwijderen van de baarmoeder? En ben je dan ook echt in de overgang?

Waarom baarmoeder verwijderen?

Een baarmoederverwijdering heet officieel een hysterectomie. Er kunnen verschillende redenen zijn om de baarmoeder te laten verwijderen. Veel mensen denken dat dit alleen nodig is in het geval van kanker, maar dat is niet waar. Ook vleesbomen, endometriose, hevige menstruatieklachten of een verzakking kunnen aanleiding geven tot het weghalen van de baarmoeder.

Geeft baarmoederverwijdering altijd overgangsklachten?

Overgangsklachten ontstaan als de aanmaak van hormonen door de eierstokken begint te haperen, of als die helemaal stilvalt. Bij een baarmoederverwijdering laat de gynaecoloog de eierstokken vaak zitten. In principe kom je dus niet in de overgang na het verwijderen van de baarmoeder. Alleen wanneer de arts ook de eierstokken weghaalt, kom je door de operatie in de overgang. Om dit te voorkomen, wordt soms maar één van de twee eierstokken verwijderd. Een arts kan ook besluiten om een klein stukje van een eierstok te laten zitten. Meestal produceert de achtergebleven (gedeeltelijke) eierstok genoeg hormonen om overgangsklachten te voorkomen. Dit is echter niet mogelijk als het gaat om een verhoogde kans op erfelijke borst- en/of eierstokkanker. Als daar sprake van is, worden de eierstokken wel helemaal verwijderd. Je komt dan direct in de overgang.

Toch overgangsklachten na baarmoederverwijdering

Toch hebben sommige vrouwen weldegelijk overgangsklachten na het verwijderen van alleen de baarmoeder. De oorzaak voor deze overgang symptomen: een veranderde bloedtoevoer naar de eierstokken. De bloedvaten moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit heeft tijd nodig. Tijdens dit proces kunnen er klachten ontstaan die sterk lijken op de overgang. Deze overgangsklachten zullen na verloop van tijd verdwijnen.

Geestelijke klachten na baarmoederverwijdering

Het verwijderen van de baarmoeder heeft ook op mentaal vlak een behoorlijke impact. Zonder baarmoeder ben je definitief niet meer vruchtbaar. Dat idee is even wennen. Sommige vrouwen voelen zich hierdoor depressief of gaan als het ware door een rouwproces. Het kan helpen om erover te praten. Je huisarts of de behandelend gynaecoloog kan je verwijzen naar een psycholoog of weet waar je lotgenoten kunt vinden.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

4 reacties

  1. Ik heb mijn baarmoeder laten verwijderen maar de rest is er nog,ik ben 48 ,bjna 49,ik heb ontzettend veel last van opvliegers ,ook de nachten ,maar voor de rest heb ik niet veel last ergens van,mischien zien andere het wek maar ikzelf niet dat ik bv mer gevoeliger of zo ben. Is dit de beginstadium van de overgang? En zo ja hoelang duurt dit want leuk is het niet en wat kan ik doen aan die opvliegers?

  2. Ik ben een vrouw van 75 bij mij is de baarmoeder en 1eierstok verwijdert toen ik 40 jaar was momentheel heb ik klachten van duizeligheid mijn ogen mijn gewicht schommelt per dag van pond tot kilo mijn huisarts zegt dat het met de hormonen te maken heeft dat op oudere leeftijd nog een rol kan spelen

  3. Ik ben 68 jaar en 20 jaar geleden zijn zowel mijn baarmoeder als beide eierstokken verwijderd. Heb een tijdje hormoontabletten en pleisters gebruikt maar sinds 10 jaar gebruik ik niets meer. Volgens de dokter zou de overgang zo’n 3 maanden duren maar tot de dag van vandaag heb ik regelmatig last van opvliegers. Ik lees overal dat dat niet kan na verwijdering van de eierstokken maar ik blijf opvliegers houden en dan ook echt iedere dag een aantal keren. Hoe kan dit en wat kan ik eraan doen?

Reacties zijn gesloten.